rutor
Länk till FARR:s policydokument Länk till nyhetsbrevet Asylnytt Länk till FARR:s Goda Råd Länk till kontaktkupong Länk till Asylkampanjen

Filmares fall omprövas

Filmaren Roozbeh Janghorban från Iran och hans hustru, som sökt asyl efter att ha producerat regimkritiska filmer, kommer att få sin sak prövad på nytt.

FARR har tidigare rapporterat om beslutet i Migrationsöverdomstolen, som la en mycket hög ribba för möjligheten att få en ny prövning på grund av nya omständigheter. Enligt domen skulle Sverige inte ta hänsyn till att en film publicerats på Internet och visats tiotusentals gånger, och inte heller till de nya hot som Roozbeh Janghorban fått på grund av detta. Detta eftersom händelserna inte definierades som "nya omständigheter". 

Read more...

Asylnytt: Utvisad mördad i Tjetjenien

Asylnytt 13 april: Pappan dödades efter utvisning - nu lever mamma och barn gömda i Tjetjenien

knapp2Mer i denna utgåva:
• Ställningstagande från Migrationsverket om palestiniers flyktingstatus
• Forskare: Kontakter gör att syrier söker sig till Sverige, inte villkoren
• Flera reportage om livet som papperslös och om pojkarna på Malmö C
• Riksdagen diskuterade flyktingpolitik, barns skäl och språkanalyser

... och många andra nyhetsnotiser, asylinformation, tips och debatt!

"Om vi inte gjort det här hade ingen lyssnat"

"Om vi inte hade gjort det här, om det bara hade varit Maria själv - då hade ingen lyssnat. Det finns säkert många fler barn som har det likadant, och om det inte uppmärksammas kommer ingenting att förändras." Så förklarade tolvåriga Iris Hallkvist Moberg för SvT Tvärsnytt varför hennes klass började protestera mot att en av klasskamraternas pappa skulle utvisas. I förra veckan ordnade föräldrarna en tackfest där eleverna också fick ta emot FARR:s ungdomsstipendium.

Läs mer om ungdomsstipendiet

Vad är ett säkert land?

Migrationsverket har publicerat ett rättsligt ställningstagande om när en asylsökande kan avvisas utan att få asylskälen prövade i sak, för att personen kan få skydd i ett annat land. Ett sådant avvisningsbeslut kan fattas med "omedelbar verkställighet". Det betyder att en sökande som överklagar inte har rätt att stanna i Sverige i väntan på beslut från domstol.

Read more...

Tillståndsmärke i pass slutar gälla

Fram till för några år sedan fick den som beviljades uppehållstillstånd ett tillståndsmärke inklistrat i sitt pass. Numera utfärdas istället ett särkilt uppehållstillståndskort. Detta används för att innehavaren ska få återvända efter resa utanför Schengenområdet. Den 20 maj upphör de gamla tillståndsmärkena att gälla. Den som har ett sådant behöver därför boka tid hos Migrationsverket för att ta foto och fingeravtryck. Uppehållstillståndskort utfärdas sedan kostnadsfritt.

Läs mer på Migrationsverket

orange knapp

Viktigt!

  • Studie om bevis och trovärdighet

    Det finns ett alltför stort inslag av subjektivitet i asylutredningarna. Ett öppet och utforskande angreppssätt vidtas inte. Det är ett par av slutsatserna i Nathalie Sylvanders examensuppsats i förvaltningsrätt vid Stockholms Universitet. I...

    Read More...

  • Äntligen! FARR:s Goda Råd 2015

    Nu finns handboken "Goda Råd till dig som söker asyl i Sverige" äntligen uppdaterad och kan hämtas gratis i pdf-format. Goda Råd är en oumbärlig följeslagare för alla som sätter sig in i asylärenden. I version 4 finns lag- och praxisändringar som...

    Read More...

Affischer/filmer

Logga in

Inloggning är inte aktiverad. Information kommer via hemsida, facebook och gruppbrev när medlemssidorna öppnar.

Medlemssidor

KOMMER SNART!

Här till vänster kommer du snart att kunna logga in för att...

- bläddra i artikelarkivet

- fråga eller tipsa

- göra inlägg

- se interna dokument

Sidorna kommer att vara öppna för FARR-medlemmar.

Kontakta oss

+468-710 02 45

info(a)farr.se

Box 391, 101 27  STOCKHOLM

Postgiro 520890-5