Logga in   FARR:s krav   Asylnytt   Goda Råd   Kontakt   Gå med!   Medlemsmeny

 

 

 

 

rutor 2016 maj
Länk till FARR:s policydokument Länk till FARR:s tidning Artikel 14 Länk till nyhetsbrevet Asylnytt Länk till FARR:s Goda Råd Länk till kontaktkupong

Asylstafetten går i mål i Göteborg!

asylstafetten hoor
Asylstafetten - för en human asylpolitik

Den 28:e juli går Asylstafetten i mål i Göteborg efter att ha vandrat hela vägen från Malmö, protesterat vid de förvar de passerat och berättat om varför de kommit till Sverige för människor de träffat på många orter på vägen. I Göteborg välkomnas de av Ingen Människa är Illegal och FARR som möter upp till en avslutande manifestation tillsammans med stafetten. Det blir tal från deltagarna i Asylstafetten, gatuteater, musik med mera. Efter manifestationen blir det även en föreläsning av Terje Holmgren om den tillfälliga asyllagen.

Kom och lyssna till Asylstafettens engagerande historier och fira att de har tagit sig hela vägen från Malmö till fots!

Läs mer...

Vad betyder den tillfälliga asyllagen för dig som söker asyl?

English version of this article will come soon!

Den 20 juli 2016 började en ny lag gälla, lag om tillfälliga begränsningar av möjligheten att få uppehållstillstånd i Sverige. Lagen gäller till och med den 19 juli 2019, om inte Sveriges riksdag ändrar sig och bestämmer något annat.

Den viktigaste ändringen är att att asylsökande bara kan få tidsbegränsade uppehållstillstånd om de inte lyckas få arbete. De som inte erkänns som flyktingar enligt Genèvekonventionen ska inte heller få ta hit sin familj. Familjeåterförening inskränks på flera sätt även för de som får flyktingstatus. Dessutom ska kategorin övriga skyddsbehövande tas bort helt och uppehållstillstånd av ömmande omständigheter ges ännu mer sällan än idag.

 

Läs mer...

Asylforum i Stockholm 26-27 juli

asylforumWe encourage everyone around Stockholm to come and join the important Asylum Forum during Stockholm Pride; a two day seminar about LGBTQI and asylum rights in Sweden. Sanna Vestin, Jenni Stavare and Charlotta Lagnander from FARR will participate in several interesting discussions such as: How do the new asylum laws in Sweden affect LGBTQI persons? What is a "safe country" in relation to LGBTQI asylum cases? What are the rights of undocumented LGBTQI persons?

Se Facebook-event

Nytt i Forum FARR

Just nu i FARR:s medlemsforum: Fråga om hur anhöriga från Syrien ska bära sig åt att få komma till ambassaden i Turkiet. Bland "FARR:s handlingar" finns intressanta tips om praxis och många nyhetsbrev. Det går också att följa styrelseprotokollen.

Logga in!

Vissa överföringar till Ungern tillåts igen

Migrationsdomstolen i Stockholm stoppade tidigare i år ett par överföringar till Ungern enligt Dublinförordningen. Det ledde till att Migrationsverket tillfälligt ställde in alla överföringar till Ungern. Besluten låg dock kvar. Nu har den högsta instansen Migrationsöverdomstolen slagit fast att det inte är så illa ställt för asylsökande i Ungern att ingen ska skickas dit. Familjen som målet gällde får ändå stanna och söka asyl i Sverige, för barnens skull.

Det finns nu inte längre något generellt stopp för överföringar till Ungern. De vilande besluten om överföring kan verkställas. Men Migrationsverket kan göra undantag, särskilt om barn skulle drabbas av långvarigt förvarstagande. Det är oklart hur många överföringar som verkligen kommer att verkställas, eftersom Ungern just nu inte vill ta emot fler asylsökande.

Läs mer...

Uppdaterad info om LMA-lagen

Publicerad 13 juni, justerad 19 juli

Den 1 juni trädde en ny lag i kraft, som innebär att vuxna personer med utvisningsbeslut tvingas lämna boende och blir av med dagbidrag, även om de samarbetar med Migrationsverket och inte håller sig undan. Migrationsverket gick strax före 1 juni ut med brev som informerade om detta och uppmanade de berörda att utrymma boendet och lämna in sina LMA-kort. I samma stycke stod att polisen kan hjälpa till med hemresa. Många var förvirrade eller upprörda över hur brevet var utformat, och att det gått även till personer som har en pågående ny prövning eller vars utvisningsbeslut skjutits upp av något annat skäl. Dessa ska inte berövas biståndet enligt lagen.

Enligt vad FARR erfar hade Migrationsverket valt att skicka brevet till alla med ett slutligt utvisningsbeslut. Det var alltså inte ett misstag att det nådde personer som fortfarande ska ha rätt till bistånd. Migrationsverket betraktade brevet som information om lagen och vad som gäller när ett utvisningsbeslut är verkställbart.

Läs mer...

Boka 3-4 september för sommarkurs!

sol 3Årets sommarkurs med FARR blir tre kurser! Boka första helgen i september för kurs i Malmö, Stockholm eller Östersund! En kurs kommer troligen att hållas även i Boden, men  senare under hösten. De tre kurserna hålls lördag-söndag 3-4 september, i Malmö eventuellt 2-3 september.

I Östersund samarrangerar FARR med Ingen Människa är Illegal och i Malmö med RFSL Newcomers, eventuellt med Asylkarnevalen. I Stockholm är det rådgivningsgruppen inom IMäI som planerar kursen tillsammans med Newcomers och Kongo Moko. Andra organisationer kommer att bjudas in.

Läs mer...
orange knapp

Viktigt!

Medlemssidor

Här kan du logga in för att...

- bläddra i artikelarkivet
- fråga eller tipsa
- göra inlägg
- se interna dokument

Sidorna är avsedda för FARR-medlemmar.

Logga in

Kontakta oss

+468-710 02 45

info(a)farr.se

Box 391, 101 27  STOCKHOLM

Postgiro 520890-5