rutor 2016 maj
Länk till FARR:s policydokument Länk till FARR:s tidning Artikel 14 Länk till nyhetsbrevet Asylnytt Länk till FARR:s Goda Råd Länk till kontaktkupong
HEMAKTUELLT & PRESSAlla nyheterDublinförordningen kritiseras från alla håll

Dublinförordningen kritiseras från alla håll

Efter de upprörande nyheterna om traumatiserade tonåringar som tvingas tillbaka till misär och övergrepp i vissa EU-länder, eller lever som papperslösa i Malmö och andra städer, har många reagerat.

Rädda Barnen antog på sitt riksmöte ett uttalande om att Barnförordningen ska gå före Dublinförordningen. "Riksmötet kräver att ensamkommande barns asylansökningar säkerställs i enlighet med Barnkonventionen oavsett om de har uppmärksammats i media, eller om de har turen att ha en God man som kan hjälpa dem att överklaga sitt beslut."

Sveriges Kristna Råd krävde stopp för överföringar av barn till Italien, i en artikel i Aftonbladet.

Sveriges Radio International avslöjar hur många ensamma barn som fått beslut om överföring till Italien - och hur få som vågat resan dit.

Bland enskilda debattörer märks folkrättsspecialisten Mårten Löfberg som i Svenska Dagbladet skrev om den "avhumaniserande och oöverblickbar byråkrati" som drabbar asylsökande i Europa och asylrättsexperten Sten De Geer som i Flyktingbloggen pekade ut Dublinförordningen som grundorsaken till haveriet i EU:s flyktingmottagande.

Hör också debatten i SR Studio Ett mellan Rädda Barnen och Migrationsministern.

Samtidigt, i EU:s parlament, diskuteras förändringar i Dublinförordningen med avsikt att hejda de mest olämpliga överföringarna. Förhoppningarna är stora på vilka förändringar parlamentet kan åstadkomma trots motståndet i ministerrådet.

Läs mer om detta i Asylnytt - där du också hittar veckans övriga asylnyheter!

orange knapp

Viktigt!

Medlemssidor

Här kan du logga in för att...

- bläddra i artikelarkivet
- fråga eller tipsa
- göra inlägg
- se interna dokument

Sidorna är avsedda för FARR-medlemmar.

Logga in

Kontakta oss

+468-710 02 45

info(a)farr.se

Box 391, 101 27  STOCKHOLM

Postgiro 520890-5