rutor 2018 februari
Länk till FARR:s policydokument Länk till FARR:s tidning Artikel 14 Länk till nyhetsbrevet Asylnytt Länk till FARR:s Goda Råd Länk till EU-material

Sverige mot deportationer till Afghanistan 4-8 oktober

afghanistan okt 2018Nu med fler länkar till lokala evenemang!

Under dagarna 4 - 8 oktober genomförs en rad aktiviteter på många orter i Sverige för att belysa och protestera mot tvångsutvisningar till Afghanistan. FARR är medarrangör till det övergripande eventet "Sverige mot deportationer okt 2018" och står bakom uttalandet. Aktiviteterna sker samordnat med liknande manifestationer på andra platser i Europa. Tidpunkten är vald eftersom det är två år sedan den 4 oktober 2016 då EU-länderna slöt en överenskommelse med Afghanistan om återtagande av utvisade asylsökande. Dagen därpå vid samma konferens utlovade EU-länderna ett stort biståndspaket värt 5 miljarder till Afghanistan. Sedan dess har säkerhetsläget i Afghanistan försämrats och vi protesterar mot de fortsatta tvångsutvisningarna.

Detta händer 4-8 oktober:

 • 4 oktober: Den internationella konferensen How safe is Afghanistan? i Stockholm.
  Nu fullbokat!
  Bland talarna märks professor och Afghanistanexperten William Maley och Dr Niamatullah Ibrahimi, båda från Australien, Dr Liza Schuster från Storbritannien, som forskat om de utvisade, Mr Abdul Ghafoor, grundare av AMASO som stödjer utvisade i Kabul, Dr Anders Fänge, fd ordförande i Afghanistankommittén, Dr Hellen Kooijman från det europeiska nätverket "Don't send Afghans back".
  FARR:s Sanna Vestin deltar med en kort kommentar till Sveriges Afghanistanpolitik.
 • 6-7 oktober: Sittstrejker på ett flertal orter (mellan kl ca 10-16).
  8 oktober: Ljusmanifestationer i hela EU (kl ca 18-20).
  I Sverige deltar ca 25 orter. Se Facebook-event "Sverige mot deportationer"
  FARR:s Emma Persson talar vid manifestationen i Stockholm, kl 18:30-20 på Sergels Torg.

Vill du hjälpa till med något på din ort, se facebookgruppen med samma namn SVERIGE MOT DEPORTATIONER OKT 2018! Från denna sida kan du även hämta flygblad, affischer, mm.

Manifestationer i andra länder, se sidan Don't send Afghans back - a platform for positive action.

    

UTTALANDE - Protest mot deportationer av asylsökande till Afghanistan

De flesta asylsökande från Afghanistan som flytt till Sverige får beslut om utvisning, trots att landet befinner sig i allt svårare väpnad konflikt och trots att många tillhör grupper som är särskilt hotade. Risken för förföljelse har skärpts genom att talibanrörelsen och IS flyttat fram sina positioner. Detta beskrivs av FN:s flyktingorgan ​UNHCR i deras senaste gedigna rapport.

Ensamkommande unga utvisas i ännu högre grad än andra, trots att många av dem är extra utsatta genom att de inte växt upp i Afghanistan. Även barnfamiljer utvisas trots kriget.

Att utvisa människor som riskerar förföljelse står i strid mot FN:s flyktingkonvention och EU:s skyddsgrundsdirektiv och även mot FNs konvention om mänskliga rättigheter § 14.
"Var och en har rätt att i andra länder söka och åtnjuta asyl från förföljelse.".

Att utvisningarna går att genomföra beror på att Sverige och EU har tecknat återtagandeavtal med Afghanistan. Inom EU kallas avtalet Joint Way Forward. Avtalet innehåller löften från Afghanistan att ta emot och skydda de utvisade och från EU-länderna bl.a. att ge visst ekonomiskt stöd till dem. EUs återtagandeavtal slöts samtidigt som EU utlovade ett stort biståndspaket till Afghanistan. 

Afghanistans parlament nekade att godkänna återtagandeavtalet med Sverige eftersom det innebär tvångsutvisningar av personer man inte kan ta ansvar för. Sveriges regering har sagt att det inte gör något eftersom EU har ett avtal.

Återtagandeavtalen ska förlängas i oktober 2018. Denna vecka träffas även EU:s makthavare i Bryssel för att diskutera och fatta fortsatta beslut om en ytterligare åtstramad migrationspolitik, även kallad "Fort Europa".
Vi protesterar inom hela Europa med manifestationer 4-8 oktober.
Vi protesterar mot att bistånd används för att pressa mottagarlandet att ta emot återvändande.
Vi protesterar mot att Sverige fortsätter att tvångsutvisa människor som riskerar att dödas i kriget eller förföljas i Afghanistan.

 • Vi vill att Sveriges regering river avtalet nu!
 • Vi vill att Migrationsverket avbryter tvångsutvisningar till Afghanistan på grund av säkerhetsläget!
 • Vi vill värna FN:s flyktingkonvention och EU:s skyddsgrundsdirektiv och även FN:s konvention om mänskliga rättigheter § 14. "Var och en har rätt att i andra länder söka och åtnjuta asyl från förföljelse."

 

Deltagande orter och medarrangörer

Medverkande orter i Sverige (klicka på de färgade namnen för att komma till facebook-evenemang): Luleå - Skellefteå - Umeå - Sorsele - Östersund - Borlänge - Hudiksvall - Sundsvall - Gävle - Karlstad - Uppsala - Kumla - Stockholm - Åkersberga - Nyköping - Linköping - Norrköping - Lidköping - Borås - Alingsås - Göteborg - Lysekil - Strömstad - Jönköping - Växjö - Ljungby - Malmö - Karlshamn

Värd: Don´t Send Afghans Back.
Medarrangörer: ECADA - European Citizens Against Deportation to Afghanistan, Flyktinggruppernas Riksråd, FARR, Stoppa utvisningarna av afghanska ungdomar!, Ung i Sverige, Vi står inte ut, Refugees Welcome Sweden, Ensamkommandes förbund, 22:00 Human Asyl, Sittstrejken i Göteborg

Kontakt: Elizabeth Gyllenger, elizabeth.gyllenger(at)gmail.com, 0739-529091.

 

Läs mer:

Altinget 18-09-27: Amnesty: Ingen bör tvångsåtersändas till Afghanistan

FARR 18-09-19: Afghanistan är inte säkert - stoppa tvångsutvisningarna!

Rädda Barnen 18-09-07: ​​​​Rädda Barnen uppmanar Migrationsverket att stoppa utvisningarna till Afghanistan

Röda Korset: Ställningstagande från Svenska Röda Korset om tvångsutvisningar till Afghanistan

Ung i Sverige 18-09-17: Är det här ett rop på hjälp, Migrationsverket?

orange knapp

Viktigt!

 • Info till dig som vill gå med i FARR

  Beställningskupongen på FARR:s hemsida har en längre tid fungerat dåligt. Många enskilda och föreningar som försökt bli medlemmar i FARR eller prenumerera på Artikel 14 har fastnat i svårtydda bildfrågor eller att deras mailadress inte har...

  Läs mer ...

 • Frivilligorganisationernas krav till politikerna

  De senaste årens migrationspolitik har kännetecknats av en lång rad förändringar som genomförts i snabb takt utan regelrätta utredningar och förarbeten. Konsekvensanalyser har många gånger helt saknats." Så inleddes ett brev från representanter för...

  Läs mer ...

Kontakt

+468-710 02 45

info(a)farr.se

Box 391,
101 27  STOCKHOLM

Medlemssidor

Medlemssidorna är just nu stängda på grund av resursbrist. Vi hoppas kunna öppna ett nytt medlemsforum på en annan plattform.

Stöd FARR!

  

SWISH

123 327 8983

Postgiro 520890-5