rutor 2018 februari
Länk till FARR:s policydokument Länk till FARR:s tidning Artikel 14 Länk till nyhetsbrevet Asylnytt Länk till FARR:s Goda Råd Länk till EU-material
HEMAKTUELLT & PRESSOm FarrDebattinläggBaharan Kazemi: Sommarens mest inspirerande aktion

Baharan Kazemi: Sommarens mest inspirerande aktion

Flyktingbloggen 13-08-05:

Asylstafetten – sommarens mest inspirerande flyktingpolitiska aktion

De har utsatts för våld i sina hemländer, våld under flykten, våld i Europas utkanter och nu kräver de rätten till ett liv i frihet, ett värdigt bemötande, rätten till en fristad.

Som ungdom, utan rösträtt och utan självklara kanaler kan det vara svårt att nå ut med sina tankar och kritik mot samhället. Som ensamkommande flyktingbarn är din maktposition i Sverige möjligtvis minimal. Du saknar till en början språket, ekonomin, nätverket och ibland ens rätten att vistas här. REVA:s rasprofilerade angrepp, som började i Malmö, riktade in sig på alla med ett utseende som skulle kunna vara från något annat land. "Din kropp i sig är inte välkommen" är signalen som sänds ut.

Rasismen har många ansikten, många former av våld mot "de andra" och kampen mot den måste ha lika många variationer. REVA-projektet väckte många till debatt, men när polisen lät meddela att de inte längre ska kolla biljetter i tunnelbanan för att leta efter papperslösa, dämpades också debatten.

Flyktingpolitikens problem är större än REVA. Ingenting har egentligen förändrats. Men kan man kombinera abstrakta krav på en human flyktingpolitik med konkreta, juridiska detaljförslag? Det kan vara svårt att inom ramen för en och samma kampanj få in all frustration över diskriminerande bemötande, våldsamma deportationer, arrogans inför situationerna i hemländerna, frihetsberövande, orimliga beviskrav, våldsam gränsbevakning etc. Det blir ofta att vi väljer en sakfråga, istället för att angripa allt. Men Asylstafetten har gjort tvärtom. De har vågat sig på det svåra, att sammanfatta det problematiska i svensk flyktingpolitik, med utgångspunkt i sig själva, men med förmåga att generalisera sin kampanj till något större.

Den bästa motståndsmanifestationen mot samhällets avvisande signaler är att agera precis tvärtom, vilket deltagarna i Asylstafetten har gjort. "Vi vill vara välkomna" verkar de utstråla med bilderna på facebook där de poserar framför vägskyltar med ortsnamn i Småland. "Vi vill leva tillsammans. Vi vill ha rättigheter" utstrålar de under en 70 mil lång demonstration. Istället för att låta sig bli ignorerade och acceptera den nuvarande situationen, har de organiserat sig och det bättre än många av oss som i flera år har varit aktiva inom asylrätten! Antalet organisationer som ställer sig bakom deras plattform ökar för varje dag och börjar likna en mindre asylrevolution. De har en lättillgänglig och välfungerande hemsida, som uppdateras dagligen, parallellt med flöden i sociala medier. På facebook har de över 4500 vänner! De vandrar genom landet och anordnar seminarium, konserter, möten mellan människor på småorter som annars sällan blir uppmärksammade i riksmedia. De har fått mer medieljus på sig än många andra politiska aktioner. Genom allt detta bevisar de att de ensamkommande ungdomarna är aktörer att räkna med i den fortsatta politiska debatten, och genom peppande statusuppdateringar bjuder de in alla som vill att delta.

Det är viktigt att poängtera för den som inte har hängt med under sommaren, att den här kampanjen inte handlar om separatism – att flyktingar ska göra en egen aktion som inte andra asylrättsaktivister får delta i. Alla behövs och alla är viktiga, men de som drabbas av den hårda flyktingpolitiken är i det här sammanhanget de som definierar kampanjen. Just i den här kampanjen har det varit många afghanska ungdomar som har varit drivande, men de vill göra klart att det i ett annat läge hade kunnat hända samma sak med flyktingungdomar från något annat land. Därför är inte kampanjen uteslutande afghansk. Det de protesterar mot är att flyktingar blir misstrodda, uppskrivna i ålder, förvägrade skydd. Landinformationen som används stämmer inte överens med deras erfarenheter i hemländerna. Tanken på att skickas till barnhem i Kabul är något som väcker oro redan innan barnhemmet är byggt. Detta bär de ensamkommande flyktingungdomarna på samtidigt som de projektleder årets största asylrättskampanj. Det är deras upplevelser som är i fokus, och vi andra kan delta genom att förstärka, stötta och sprida.

Du kan till exempel:

- Promenera med dem en bit av sträckan.

- Skicka uppmuntrande meddelanden till dem.

- Vara med och anordna något när de passerar en stad nära dig.

- Sprida information om kampanjen bland vänner och släktingar.

- Hjälpa till inom ditt eget fält (IT, juridik, journalistik etc).

- Lyfta kampanjens frågor till dina lokalpolitiker.

- Föreslå att föreningen som du är med i ställer sig bakom kampanjen.

- Åka ut till dem med fika, om du inte orkar gå i flera kilometer.

- Lägga upp länkar till kampanjen på din facebook.

- En massa annat som du kan komma på efter att ha bollat med kampanjgruppen.

Kolla in Asylstafettens hemsida eller bli vän med dem på facebook och låt dig inspireras!

orange knapp

Viktigt!

Kontakt

+468-710 02 45

info(a)farr.se

Box 391,
101 27  STOCKHOLM

Medlemssidor

Medlemssidorna är just nu stängda på grund av resursbrist. Vi hoppas kunna öppna ett nytt medlemsforum på en annan plattform.

Stöd FARR!

  

SWISH

123 327 8983

Postgiro 520890-5