ASYLUMINFO.SE - plattform om spårbyte

Efter avslag på asylansökan har "spårbyte" blivit den enda möjligheten som kvarstår för många. Men vad är egentligen ett spårbyte och hur fungerar det? Nu finns asyluminfo.se, en plattform med videoföreläsningar som förklarar reglerna.

År 2008 ändrades utlänningslagen så att det blev möjligt för en asylsökande som fått avslag att istället ansöka om arbetstillstånd. Detta ”spårbyte" innebär att en person byter juridisk status från asylsökande till anställd.

Arbetstillståndet har blivit en livlina för många personer som inte kan återvända till sina hemländer. Men spårbyte är en komplicerad process. Det är lätt för både asylsökande och deras arbetsgivare att göra fel. Men det går att göra rätt! Därför har asylrättsaktivister och jurister gått samman och skapat en plattform med videoföreläsningar, asyluminfo.se, med engelsk och svensk text.

De tre organisationerna bakom projektet, Refugees Welcome Sverige, Centrum för Sociala Rättigheter och RåFILM (alla medlemsföreningar i FARR) hoppas kunna utveckla plattformen ytterligare med föreläsningar om fler delar av asylprocessen. Läs mer på hemsidan asyluminfo.se och ta kontakt om du vill hjälpa till med detta!