rutor 2018 februari
Länk till FARR:s policydokument Länk till FARR:s tidning Artikel 14 Länk till nyhetsbrevet Asylnytt Länk till FARR:s Goda Råd Länk till EU-material
HEMAKTUELLT & PRESSNotiserStoppa tvångsutvisningen!

Stoppa tvångsutvisningen!

roksvamp centreradDet är en stor skam att svenska myndigheter just nu planerar för den största tvångsutvisningen hittills av människor till Afghanistan. Transporten den 10 september planeras samtidigt som våldet mot civila eskalerat dramatiskt sedan i juli. Den planeras samtidigt som talibanerna placerar riktade bomber för att skrämma människor från att delta i Afghanistans val om ett par veckor. Talibanrörelsen mobiliserar för att ta över makten i en ännu större del av landet. Tvångsutvisningen planeras samtidigt som USA just hoppat av "fredsprocessen" - en fredsprocess där landets regering inte ens sitter med vid bordet. 

80 människor som inte har kunnat bevisa att de har personliga asylskäl fanns på listan som den svenska gränspolisen överlämnat till sina kollegor i Afghanistan. Polisen tar i med råge så att planet ska fyllas minst med de 50 utvisade som återvändaravtalet tillåter.

Den som står på listan ser framför sig utvisning till kriget, ISIS bomber, förtryck från fundamentalister eller att fly vidare än en gång. Den som i sista stund plockas bort från listan på grund av advokatens sista insatser, sjukdom, att medborgarskapet inte kan fastställas eller bara att man inte fick plats kommer då att ha upplevt något som liknar en skenavrättning.

De flesta är ungdomar, några är sjuka och alla är livrädda. Några av dem rymde från förvaret igår. Efter en massiv polisinsats - då fanns resurser - fångades de flesta in.

Samtidigt, i Stockholm och på många andra orter, demonstrerar kvinnor och barnfamiljer som också fått beslut om utvisning till Afghanistan trots krigsläget och trots att barnen rotat sig i Sverige i flera år. Vänner och familjer till ungdomarna som utvisas sätter ut symboliska kvarlämnade skor, andra placerar sig i cirklar på torgen för att visa sin sammanhållning och protest.

När juli blev den dödligaste månaden på flera år i Afghanistan kom Migrationsverket med en kommentar - som slutade med en from förhoppning om att allt kommer att bli bättre om förhandlingarna mellan USA och talibanrörelsen leder till fred. Alla vill ha fred men många är rädda även för den fred där talibaner styr över hur människorna ska leva.

Sedan dess har förhandlingarna avbrutits. Den 4 september kidnappades och dödades Abdul Samad Amiri, en av ledarna för Afghanistans oberoende kommission för mänskliga rättigheter - ett krigsbrott enligt Amnesty International.

Attentaten i huvudstaden Kabul är så kraftiga att de visas även i svensk TV. 10 döda, 35 döda, 90 döda, 20 döda... Hundratals sårade varje gång. Tysk polis har dragit tillbaka sin personal. Till den staden hänvisar Migrationsverket alla som inte kan återvända till sin hemort. FN avrådde redan för ett år sedan från att använda Kabul som internflyktsort både på grund av säkerhetsläget och svårigheterna att klara sig i staden.

Vi håller med om att den dag Afghanistan får fred och frihet så kommer nog en del flyktingar att vilja och kunna återvända. Men där är vi inte. Idag är vi i den situation då utvisningarna måste avbrytas.

Stoppa tvångsutvisningen!
Uppdatera säkerhetsbedömningen av Afghanistan och ompröva utvisningsbesluten!

För styrelsen i Flyktinggruppernas Riksråd, FARR
Sara Edvardson Ehrnborg, ordförande


Stockholm, Från Norra Bantorget till Sergels torg 10 september kl 16: Liv utan Gränsers manifestation "Vi vill stanna - mer än plåster"

Stockholm, Märsta, 10 september kl 13: Manifestation vid förvaret, "Afghanska liv räknas"

Har du sett Ali? Skoaktion inför riksdagens öppnande på flera platser

Fler manifestationer denna vecka


Migrationsverkets senaste kommentar till säkerhetsläget

The Frontier Post 9 september: German police remove personnel from Kabul after Taliban attack

Amnesty International 5 september: Killing of human rights defender is a war crime

 

orange knapp

Viktigt!

  • Info till dig som vill gå med i FARR

    Beställningskupongen på FARR:s hemsida har en längre tid fungerat dåligt. Många enskilda och föreningar som försökt bli medlemmar i FARR eller prenumerera på Artikel 14 har fastnat i svårtydda bildfrågor eller att deras mailadress inte har...

    Läs mer ...

  • Frivilligorganisationernas krav till politikerna

    De senaste årens migrationspolitik har kännetecknats av en lång rad förändringar som genomförts i snabb takt utan regelrätta utredningar och förarbeten. Konsekvensanalyser har många gånger helt saknats." Så inleddes ett brev från representanter för...

    Läs mer ...

Kontakt

+468-710 02 45

info(a)farr.se

Box 391,
101 27  STOCKHOLM

Medlemssidor

Medlemssidorna är just nu stängda på grund av resursbrist. Vi hoppas kunna öppna ett nytt medlemsforum på en annan plattform.

Stöd FARR!

  

SWISH

123 327 8983

Postgiro 520890-5