rutor 2018 februari
Länk till FARR:s policydokument Länk till FARR:s tidning Artikel 14 Länk till nyhetsbrevet Asylnytt Länk till FARR:s Goda Råd Länk till EU-material
HEMAKTUELLT & PRESSNotiserStå upp för asylrätten!

Stå upp för asylrätten!

sta upp for asylratten

"Asylrätten är en mänsklig rättighet och inte förhandlingsbar. Ingen människa som tvingas lämna sitt hem och fly undan krig, våld och förtryck ska nekas skydd. Det har Sverige och andra EU-länder lovat genom att underteckna flera internationella konventioner. Men det är också vår moraliska skyldighet, att vara solidariska med medmänniskor i kris.”

Så börjar inbjudan till en manifestation för asylrätten fredag eftermiddag i Stockholm - redan en av flera manifestationer mot de attacker mot asylrätten och övergrepp mot asylsökande som nu pågår vid EU:s gränser.

FARR håller med om detta och uppmanar alla att protestera!

Experter har länge varnat för att EU:s migrationspolitik riskerar att helt urholka asylrätten. Nu ser vi det hända. Sedan flera år har EU ingått avtal med länder som gränsar till EU, så som Turkiet, som syftat till att förhindra att flyktingar och skyddsbehövande tar sig in i EU. Turkiet har nu meddelat att det inte längre hindrar skyddsbehövande från att nå Europa. Samtidigt har EU genom Dublinförordningen i praktiken placerat ansvar för skyddsbehövande på medlemsstater vid EU:s yttre gräns, så som Grekland. Detta trots att Grekland saknar kapacitet att ensamt axla ansvaret. Till följd av Turkiets beslut har Grekland nu meddelat att rätten att söka asyl i Grekland kommer att suspenderas.

Det är inte första gången vi ser sådana scener som under de senaste dagarna har utspelat sig i Grekland. Om EU:s medlemsstater inte axlar ansvaret för människor som söker skydd i Europa, kommer det inte heller vara sista gången.

Vi kräver att Sverige omedelbart verkar för en ansvarsfull europeisk migrationspolitik som respekterar asylrätten. Vi uppmanar Ylva Johansson, för närvarande EU:s kommissionär med ansvar för migration och säkerhet, att göra sitt yttersta för att EU:s medlemsstater gemensamt skall erbjuda skydd till flyktingar och skyddsbehövande.

Manifestationen i Stockholm hålls på Medborgarplatsen kl 16.30, fredag 6 mars - se Facebook-event!

orange knapp

Viktigt!

  • Info till dig som vill gå med i FARR

    Beställningskupongen på FARR:s hemsida har en längre tid fungerat dåligt. Många enskilda och föreningar som försökt bli medlemmar i FARR eller prenumerera på Artikel 14 har fastnat i svårtydda bildfrågor eller att deras mailadress inte har...

    Läs mer ...

  • Frivilligorganisationernas krav till politikerna

    De senaste årens migrationspolitik har kännetecknats av en lång rad förändringar som genomförts i snabb takt utan regelrätta utredningar och förarbeten. Konsekvensanalyser har många gånger helt saknats." Så inleddes ett brev från representanter för...

    Läs mer ...

Kontakt

+468-710 02 45

info(a)farr.se

Box 391,
101 27  STOCKHOLM

Medlemssidor

Medlemssidorna är just nu stängda på grund av resursbrist. Vi hoppas kunna öppna ett nytt medlemsforum på en annan plattform.

Stöd FARR!

  

SWISH

123 327 8983

Postgiro 520890-5