rutor 2018 februari
Länk till FARR:s policydokument Länk till FARR:s tidning Artikel 14 Länk till nyhetsbrevet Asylnytt Länk till FARR:s Goda Råd Länk till EU-material
HEMAKTUELLT & PRESSNotiserFler protester mot utvisningar till Afghanistan

Fler protester mot utvisningar till Afghanistan

Publicerad 20 november, uppdaterad 29 november

Nu planeras demonstrationer den 6 december mot utvisningarna till Afghanistan, se separat artikel. Demonstrationer har redan hållits, bl.a. i Sundsvall och i Borås. En ny deportation är sannolikt planerad till 10 december. En rad tidningar har uppmärksammat att unga afghaner gripits. Sundsvalls Tidning intervjuade Alex vars ärende inte var avslutat men som ändå sattes i polishäkte och inte fick vård när han försökte ta livet av sig, och i Göteborgs-Posten avslöjades hur det gick för en av dem som deporterades i september.

I Sundsvall hölls en manifestation på Stortorget den 19 november med ett hundratal deltagare, bland annat från Sundsvalls Asylkommitté, Sundsvalls Afghanistankommitté, Röda Korset och Afghanska kulturföreningen. Reza Payandeh var en av initiativtagarna till manifestationen. Han menar att ingen bör utvisas till landet på grund av läget där.

– Det är en humanitär katastrof. Jag vill vädja till alla politiker att hjälpa asylsökande afghaner så att de kan få stanna, sa han till Sundsvalls Tidning.

I Borås var det Asylrörelsen som tagit initiativ till en manifestation, enligt Sveriges Radio Sjuhärad.

Den senaste gruppdeportationen till Afghanistan från Sverige, som skedde den 12 november, uppmärksammades bland annat av flera frivilligorganisationer i Gefle Dagblad och på nyhetsplats i Sundsvalls Tidning. Artiklarna lyfte fram ungdomar som bott i Gävle respektive Sundsvall men som nu skulle utvisas. Sundsvalls Tidning gjorde även en uppföljning om att två ungdomar som tidningen tidigare skrivit om hade deporterats. Arbetarbladet och Borås Tidning publicerade FARR:s uttalande, kompletterat med lokala exempel. Även Dala-Demokraten och tidningen Arbetaren tog in debattartikeln. Örnsköldsviks Allehanda (s) tog avstånd från deportationerna genom en skarp ledare.

Göteborgs-Posten publicerade dagen före deportationen en debattartikel om en ung man som deporterades till Afghanistan i september, och som omedelbart råkade illa ut.

En av dem som greps inför deportationen var "Alex", en ung man som kommit ut som homosexuell, vilket gjorde det dubbelt riskfyllt för honom att återvända. Han hade påtalat verkställighetshinder men inte fått något svar, vilket innebar att utvisningen inte fick verkställas. Han greps ändå, efter att ha lurats till ett möte, och hölls därefter i polishäkte i mer än ett dygn utan att kunna kommunicera med omvärlden och utan att få vård trots att han försökte ta sitt liv. Han släpptes några dygn senare, efter att hans ombud överklagat förvarstagandet och skrivit både till Migrationsverkets chefer och direkt till förvaret om den felaktiga hanteringen. Saken är också JO-anmäld.

Läs intervju med Alex och gränspolisens kommentar i Sundsvalls Tidning.

orange knapp

Viktigt!

  • Info till dig som vill gå med i FARR

    Beställningskupongen på FARR:s hemsida har en längre tid fungerat dåligt. Många enskilda och föreningar som försökt bli medlemmar i FARR eller prenumerera på Artikel 14 har fastnat i svårtydda bildfrågor eller att deras mailadress inte har...

    Läs mer ...

  • Frivilligorganisationernas krav till politikerna

    De senaste årens migrationspolitik har kännetecknats av en lång rad förändringar som genomförts i snabb takt utan regelrätta utredningar och förarbeten. Konsekvensanalyser har många gånger helt saknats." Så inleddes ett brev från representanter för...

    Läs mer ...

Kontakt

+468-710 02 45

info(a)farr.se

Box 391,
101 27  STOCKHOLM

Medlemssidor

Medlemssidorna är just nu stängda på grund av resursbrist. Vi hoppas kunna öppna ett nytt medlemsforum på en annan plattform.

Stöd FARR!

  

SWISH

123 327 8983

Postgiro 520890-5