Manifestationer för drabbad familj

Maria

Uppdaterad 15-01-19
Lördagen den 17 januari demonstrerade många runtom i landet till stöd för familjen Gevoklyan som drabbats hårt trots allt tal om en human flyktingpolitik och trots sommarens lagändring om "särskilt ömmande omständigheter" för barn. Maria, snart tre, ska utvisas från familjehemmet där hon bott sedan hon föddes. Manifestationer mot detta hölls i en rad orter i Västerbotten och Norrbotten, men även i Stockholm, Östersund och Helsingborg. De flesta ordnades av privatpersoner, men till exempel i Byske deltog flera lokala föreningar.

I Stockholm talade FARR:s ordförande Sanna Vestin. Läs talet här.


Manifestationer genomfördes på följande orter lördagen den 17:e:
Byske, Piteå, se Piteå-Tidningen, Luleå, Umeå, se Sveriges Radio, Boden, Gällivare, se Norrländska Social-Demokraten, Helsingborg, Östersund, se SvT Jämtlandsnytt och Stockholm.

Läs mer i Facebook-event för alla manifestationerna

Namninsamling


Bakgrund

När Marias biologiska föräldrar kom till Sverige på flykt från Armenien var mamman och parets lilla pojke både fysiskt och psykiskt skadade av polismisshandel i hemlandet. De hamnade i Byske utanför Skellefteå men deras behov av skydd erkändes aldrig. Mamman har inte klarat detta utan ligger apatisk sedan ett par år. Läs mer om de misstrodda kvinnorna i rapporten från Etikkommissionen!

Dottern Maria placerades i familjehem strax efter födseln i Sverige och numera är båda barnen placerade. Det är kring Maria, snart tre år, som opinionen har väckts. Hon ska alltså utvisas tillsammans med traumatiserade föräldrar som hon knappt känner och som inte kan ta hand om henne. Men manifestationerna gällde också storebror och de biologiska föräldrarna.

Läs flera artiklar om Maria och en om hennes storebror i Asylnytts arkiv