rutor 2018 februari
Länk till FARR:s policydokument Länk till FARR:s tidning Artikel 14 Länk till nyhetsbrevet Asylnytt Länk till FARR:s Goda Råd Länk till EU-material
HEMAKTUELLT & PRESSPressmeddelandenVåldsverkare försökte stoppa manifestation för asylsökande

Våldsverkare försökte stoppa manifestation för asylsökande

De flesta asylsökande är på flykt från olika slags terror i sina hemländer. De borde inte dessutom behöva riskera att möta organiserade grupper som vill driva bort dem med våld även här. Det konstaterar Flyktinggruppernas Riksråd, FARR, i ett uttalande om attacken mot en fredlig demonstration i Stockholm.

I söndags attackerade organisationen Nordisk Ungdom en fredlig demonstration mitt i Stockholm. Demonstranterna manifesterade för att ensamkommande asylsökande tonåringar inte ska flyttas omkring och hamna på förläggningar för vuxna, utan få bo kvar och gå i skola. Motdemonstranterna gick till angrepp med knytnävar mot de ungdomar och vuxna som samlats. Till slut ingrep polisen – men tillät mobben stå kvar och skrika hatiska paroller intill mötet som hade polistillstånd.

För några dagar sedan valde polisen att evakuera ett boende för ensamkommande barn i Dalarna för att Nordiska Motståndsrörelsen (som själva beskriver sig som nationalsocialister) skulle demonstrera. Det kallas yttrandefrihet – men handlar om personer som utövar våld och hotar sina motståndare i verkligheten. Avsikten är att skrämma och tysta.

De flesta asylsökande är på flykt från olika slags terror i sina hemländer. De borde inte dessutom behöva riskera att möta organiserade grupper som vill driva bort dem med våld även här. Det var bra att polisen ingrep mot Nordisk Ungdom. Men händelsen visar att polisen behöver vara på plats från början i sådana situationer. Regeringens åtgärder mot terrorism behöver riktas mot de verkligt farliga individerna och organisationerna, antingen de hyllar den islamiska staten eller den svenska nationen.

För oss fortsätter kampen för rätten till asyl, en rättssäker asylprocess och de ensamkommandes rättigheter. Vi låter oss inte skrämmas.

orange knapp

Viktigt!

  • Info till dig som vill gå med i FARR

    Beställningskupongen på FARR:s hemsida har en längre tid fungerat dåligt. Många enskilda och föreningar som försökt bli medlemmar i FARR eller prenumerera på Artikel 14 har fastnat i svårtydda bildfrågor eller att deras mailadress inte har...

    Läs mer ...

  • Frivilligorganisationernas krav till politikerna

    De senaste årens migrationspolitik har kännetecknats av en lång rad förändringar som genomförts i snabb takt utan regelrätta utredningar och förarbeten. Konsekvensanalyser har många gånger helt saknats." Så inleddes ett brev från representanter för...

    Läs mer ...

Kontakt

+468-710 02 45

info(a)farr.se

Box 391,
101 27  STOCKHOLM

Medlemssidor

Medlemssidorna är just nu stängda på grund av resursbrist. Vi hoppas kunna öppna ett nytt medlemsforum på en annan plattform.

Stöd FARR!

  

SWISH

123 327 8983

Postgiro 520890-5