rutor 2018 februari
Länk till FARR:s policydokument Länk till FARR:s tidning Artikel 14 Länk till nyhetsbrevet Asylnytt Länk till FARR:s Goda Råd Länk till EU-material
HEMAKTUELLT & PRESSPressmeddelandenSverige måste leva upp till de ideal vi hyllar

Sverige måste leva upp till de ideal vi hyllar

Migrationsminister Tobias Billström, börja leva upp till de ideal du påstår dig vara ledande inom! Migrationsministern hävdade för en tid sedan i en artikel i Dagens Arena att han och Moderaterna är ledande i strävan att stärka rättssäkerheten och återinföra humanismen i den svenska flyktingpolitiken. Samtidigt rapporteras i media om nya satsningar för att öka antalet utvisningar. Ett försöksprojekt i Skåne har resulterat i en ökning av verkställda utvisningar med 40 procent. Projektet går ut på att utvisningen ska ske snabbt efter avslagsbeslutet. ”Möllevångspatrullen”, en särskild grupp inom Malmöpolisen, har i uppgift att söka efter personer med utvisningsbeslut på arbetsplatser, genom tips från allmänheten eller på andra sätt.

Parallellt med detta fortsätter tvångsutvisningarna till Irak ungefär varannan vecka. Ett 40-tal personer utvisades från Stockholm den 24:e maj. I Göteborg hungerstrejkar över 50 iranska flyktingar i protest mot att de nekats asyl trots politisk förföljelse i hemlandet. TV4 skildrade nyligen Pejams öde, som enligt Migrationsverket inte är i behov av skydd,  trots hennes pappas dödshot.

I Åstorp har ett nytt flyktingförvar invigts. Personalen firade med smörgåstårta, stoltserade med de fräscha lokalerna och det särskilda rummet för barnfamiljer. Det räknas alltså numera som en merit att ha speciella rum att låsa in barn i. Barn vars föräldrar inte har begått något brott, bara sökt skydd för sina familjer i Sverige och nekats detta. På vilket sätt stärks rättssäkerheten genom att människor får sina skyddsskäl nonchalerade för att sedan jagas som kriminella, frihetsberövas och sedan med tvång sändas tillbaka till de länder de flytt från? Länder som inte är hem, som i landrapporter skildras som farliga, som UD avråder svenskar att åka till och som människorättsorganisationer fördömer för kränkningar av de mänskliga rättigheterna. På vilket sätt är det att återinföra humanismen i svensk flyktingpolitik?

FARR har under de senaste månaderna lyft frågan om somaliska barns rätt att återförenas med sina föräldrar. Regeringen har fortfarande inte tagit några steg i riktning mot en lösning. Varje dag som går är ännu en lång väntan för dessa barn.

Under det senaste året har frågan om deportationerna till Irak väckt starka protester. Istället för att ta till sig av kritiken har myndigheterna svarat med allt fler konfrontationer genom att polisen angriper fredliga blockader utanför förvaren.

Asylrörelsen har under lång tid skrikit sig hesa om problemen med Dublinförordningen. Många har slutit upp bakom kravet på att undanta barn eftersom deras rättigheter riskerar att kränkas vid återsändande till flera av EU:s medlemsländer. Men trots all medial uppmärksamhet och många ungdomars vittnesmål om hemska förhållanden har ingenting hänt. Vi möter fortfarande barn varje vecka som med fasa berättar om månader i fängelser eller på gatan i EU-länder som Sverige vill skicka tillbaka dem till.

Sedan 2009 har situationen för politiskt aktiva försämrats markant i Iran, vilket svenska myndigheter bör vara väl medvetna om. Ändå ignoreras deras asylskäl och först när de har skadat sina kroppar i en månad i ren desperation är myndigheterna redo att lyssna.

Deportationspatruller, fler förvar och mer våld ökar varken rättssäkerheten eller humanismen. Det borde vara självklart för oss medborgare att kräva en mer värdig politik, om inte annat så borde det absolut lägsta kravet på vår demokratiskt valda regering vara att den åtminstone är ärlig med vilken politik den för. Så Tobias Billström, sluta hyckla och börja leva upp till de ideal du påstår dig vara ledande inom. Möjliggör rättssäkra prövningar där relevant landinformation tas i beaktande! Lyssna på asylrörelsen och vår samlade erfarenhet av flyktingpolitik! Humanism i det här sammanhanget är att erbjuda en fristad, en möjlighet till frihet och skydd för människor som har lämnat allt.

FARR:s styrelse

orange knapp

Viktigt!

  • Info till dig som vill gå med i FARR

    Beställningskupongen på FARR:s hemsida har en längre tid fungerat dåligt. Många enskilda och föreningar som försökt bli medlemmar i FARR eller prenumerera på Artikel 14 har fastnat i svårtydda bildfrågor eller att deras mailadress inte har...

    Läs mer ...

  • Frivilligorganisationernas krav till politikerna

    De senaste årens migrationspolitik har kännetecknats av en lång rad förändringar som genomförts i snabb takt utan regelrätta utredningar och förarbeten. Konsekvensanalyser har många gånger helt saknats." Så inleddes ett brev från representanter för...

    Läs mer ...

Kontakt

+468-710 02 45

info(a)farr.se

Box 391,
101 27  STOCKHOLM

Medlemssidor

Medlemssidorna är just nu stängda på grund av resursbrist. Vi hoppas kunna öppna ett nytt medlemsforum på en annan plattform.

Stöd FARR!

  

SWISH

123 327 8983

Postgiro 520890-5