rutor 2018 februari
Länk till FARR:s policydokument Länk till FARR:s tidning Artikel 14 Länk till nyhetsbrevet Asylnytt Länk till FARR:s Goda Råd Länk till EU-material
HEMAKTUELLT & PRESSPressmeddelandenUpprop mot utvisning av kurder till Iran

Upprop mot utvisning av kurder till Iran

FARR ställer sig bakom ett upprop mot utvisning av kurder till Iran. Skriv på uppropet här.

LÄS mer om uppropet här

Frida Metso, ordförande FARR

 

Sedan den 20:e september har tjugo asylsökande kurder gått på hungerstrejk i ett tält i centrala Stockholm i protest mot de brott som dagligen begås av den islamiska republiken Iran. För närvarande har man stoppat hungerstrejken efter vädjanden från kurdiska partier, organisationer, riksdagsledamöter och nobelfredspristagaren Shirin Ebadi. Under hungerstrejken har flera av männen kollapsat och förts till sjukhus och en annan har sytt ihop sina läppar.

De protesterande kurdiska aktivisterna i Stockholm har i veckor spridit information om de kontinuerliga brott mot mänskliga rättigheter och internationella konventioner som begås av den iranska regimen. Flygblad som fördömer stening, avrättningar och tortyr delas ut till förbipasserande. Man har arrangerat en demonstration utanför den svenska riksdagen, protesterat utanför den iranska ambassaden i Stockholm mot regimens diktatur.
Sedan valet i juni 2009 har utvecklingen i Iran varit och är oroväckande. Förtrycket har ökat i hela landet mot det civila samhället och mot politisk aktivism. All slags oliktänkande och kritik anses som ett direkt hot mot regimen och den nationella säkerheten. Landet är en musfälla för alla som tycker annorlunda och religiös förföljelse pågår systematiskt. I de kurdiska områdena har förtrycket och kontrollen varit hård även tidigare men de senaste åren har den kurdiska befolkningen drabbats än hårdare, undantagstillstånd råder, området är starkt militariserat och isolerat från omvärldens bevakning och internationell närvaro.

I mars 2011 tillsatte FN ett särskilt sändebud för mänskliga rättigheter för att bevaka situationen i Iran. Enligt Amnesty International utförde Iran 252 hängningar under 2010, vilket innebär flest avrättningar än något annat land i världen, och Iran utgör enda landet i världen som fortfarande tillämpar dödsstraff på minderåriga förbrytare. Det kurdiska folket har högst antal dödsdömda politiska fångar i landet i proportion till sin andel av befolkningen. För närvarande står ett 20-tal kurdiska studenter, unga civila, journalister, författare och politiska aktivister inför avrättning. Den senaste att avrättas var den 29-årige Aziz Khakzad vars 5-åriga fängelsestraff för politisk aktivism utan förvarning omvandlades till hängning den 4:e oktober 2011 på Kerman fängelset.

Utanför tältet i centrala Stockholm hänger talande bilder, bland annat på den kurdiske läraren Farzad Kemanger omringad av skolbarn. Kemanger avrättades den 9 maj 2010 tillsammans med Farhad Vakili, Ali Haidarian, Mahdi Islamian och Shirin Alemholi, samtliga dömda till ”Mohareb”, dvs. Guds fiende. Enligt Amnesty International förkunnades dödsdomarna utan att de avrättade beretts möjligheten att genom rättsliga ombud i skälig utsträckning föra sin talan och framlägga juridiskt försvar mot anklagelserna. Ingen av dem avrättade var dömda efter rättvisa domstolsprövningar och tortyr förekom systematiskt både före och efter rättegångarna. Fallet Farzad Kemanger och hans vänner är ett exempel på den iranska regimens systematiska politik av godtyckliga arresteringar, erkännanden under tortyr, skenrättegångar och straffar. Den senaste utbredningen i den iranska regimens brottsutövningar är de nya direktiv enligt artikel 7 i den iranska strafflagen gällande frihetsberövande och lagföring av politiska flyktingar som återvänder till Iran. Detta innebär att alla som har ansökt om asyl på politiska grunder utomlands kan åtalas.

De protesterande aktivisterna i Stockholm uppmanar Migrationsverket att sluta skicka tillbaka folk till Iran där det är osäkert vilket öde dessa människor kommer att möta. Människor som passerar tältet uppmanas skriva under namninsamlingen för att pressa Sverige att stoppa deportationer till Iran. Trots det kalla vädret och trots det faktum att Sverige är det land som kritiserats flest antal gånger av UN CAT, fortsätter de kurdiska männen med sin protest tills Sverige erkänner det faktum att Iran inte är ett land dit politiska aktivister deporteras till. Männen själva har alla varit politiskt aktiva även i Iran och varit medlemmar i olika kurdiska politiska partier och organisationer som är förbjudna och som arbetar för mänskliga rättigheter och demokrati. Efter att ha tagit sin tillflykt till Sverige där de bott mellan 1-8 år nekas de asyl och hotas av deportering tillbaka till Iran. Trots det faktum att UNHCR bekräftar de uppenbara hot som finns mot deras liv har svenska Migrationsverket nekat dem rätt att stanna i Sverige.

En talesman på Migrationsverket vill inte kommentera enskilda fall men säger "När det gäller Iran specifikt är det ungefär hälften av alla sökande som beviljas uppehållstillstånd. Vi försöker att bevilja uppehållstillstånd". Sverige har upprepade gånger gjort olagliga deportationer. Bara förra året fastslog en Europadomstol i Strasbourg att Sveriges utvisning av en iranier var i strid med artikel 3 i Europeiska konventionen om mänskliga rättigheter.


Vi uppmanar alla att skriva under detta brev och mana Migrationsverket att stoppa utvisningar av asylsökande flyktingar som riskerar tortyr och avrättning i Iran!

orange knapp

Viktigt!

  • Info till dig som vill gå med i FARR

    Beställningskupongen på FARR:s hemsida har en längre tid fungerat dåligt. Många enskilda och föreningar som försökt bli medlemmar i FARR eller prenumerera på Artikel 14 har fastnat i svårtydda bildfrågor eller att deras mailadress inte har...

    Läs mer ...

  • Frivilligorganisationernas krav till politikerna

    De senaste årens migrationspolitik har kännetecknats av en lång rad förändringar som genomförts i snabb takt utan regelrätta utredningar och förarbeten. Konsekvensanalyser har många gånger helt saknats." Så inleddes ett brev från representanter för...

    Läs mer ...

Kontakt

+468-710 02 45

info(a)farr.se

Box 391,
101 27  STOCKHOLM

Medlemssidor

Medlemssidorna är just nu stängda på grund av resursbrist. Vi hoppas kunna öppna ett nytt medlemsforum på en annan plattform.

Stöd FARR!

  

SWISH

123 327 8983

Postgiro 520890-5