rutor 2018 februari
Länk till FARR:s policydokument Länk till FARR:s tidning Artikel 14 Länk till nyhetsbrevet Asylnytt Länk till FARR:s Goda Råd Länk till EU-material
HEMLAG & PRAXISAktuelltUtvisningar till Eritrea stoppas

Utvisningar till Eritrea stoppas

I förra veckan meddelade polisen att inga utvisningar till Eritrea ska verkställas tills vidare. Den 15 maj kom samma besked från Migrationsverket - inga tvångsutvisningar till Eritrea.

Enligt Migrationsverket är det ny landinformation som gör att verkställigheterna stoppas. Nya rapporter innehåller alarmerande uppgifter om att personer som återvänder till Eritrea utsätts för förföljelse, frihetsberövas och riskerar tortyr och andra övergrepp.

Eftersom det inte finns några internationella frivilligorganisationer kvar i Eritrea är det svårt att få fram tillförlitlig information om situationen i landet, uppger Migrationsverket. De rapporter som ändå skrivits den senaste tiden har fokuserat på den allt mer osäkra situationen för personer som återvänder till Eritrea. Amnesty International, Freedom House och Human Rights Watch uppger att eritreaner som återvänt med tvång utsatts för övergrepp.

Att döma av informationen på Migrationsverkets hemsida gäller stoppet enbart verkställighet av utvisningsbeslut. Enligt verket kan personer som har giltiga resehandlingar återvända på eget initiativ. Dagens Nyheter uppger dock att Migrationsverket kommer att ompröva icke verkställda utvisningsbeslut, ca 30 stycken. Av de 1180 eritreanska asylärenden som avgjorts i år har 97 procent lett till uppehållstillstånd.
Läs mer på Migrationsverkets hemsida

orange knapp

Viktigt!

  • Info till dig som vill gå med i FARR

    Beställningskupongen på FARR:s hemsida har en längre tid fungerat dåligt. Många enskilda och föreningar som försökt bli medlemmar i FARR eller prenumerera på Artikel 14 har fastnat i svårtydda bildfrågor eller att deras mailadress inte har...

    Läs mer ...

  • Frivilligorganisationernas krav till politikerna

    De senaste årens migrationspolitik har kännetecknats av en lång rad förändringar som genomförts i snabb takt utan regelrätta utredningar och förarbeten. Konsekvensanalyser har många gånger helt saknats." Så inleddes ett brev från representanter för...

    Läs mer ...

Kontakt

+468-710 02 45

info(a)farr.se

Box 391,
101 27  STOCKHOLM

Medlemssidor

Medlemssidorna är just nu stängda på grund av resursbrist. Vi hoppas kunna öppna ett nytt medlemsforum på en annan plattform.

Stöd FARR!

  

SWISH

123 327 8983

Postgiro 520890-5