rutor 2018 februari
Länk till FARR:s policydokument Länk till FARR:s tidning Artikel 14 Länk till nyhetsbrevet Asylnytt Länk till FARR:s Goda Råd Länk till EU-material
HEMLAG & PRAXISAktuelltStopp för utvisningar till Uzbekistan

Stopp för utvisningar till Uzbekistan

Migrationsverket har publicerat en rättslig kommentar gällande Uzbekistan. I avvaktan på mer information om vad som hänt med personer som utvisats från Norge ska inga beslut om utvisning till Uzbekistan fattas, och inte heller avslag i ärenden om verkställighetshinder. Äldre utvisningsbeslut kvarstår men får inte verkställas med tvång.

Det har varit känt länge att utvisade kan straffas hårt för förräderi i Uzbekistan, men enligt vissa källor har det bara gällt personer som haft politiska eller religiösa skäl att lämna landet. Men i slutet av förra året avslöjades att ett antal namngivna personer som utvisats eller återvänt "frivilligt" från Norge har gripits, torterats, åtalats och dömts till fängelsestraff om 12-13 år, oavsett vilka asylskäl de hade. Migrationsverket bedömer nu att personer som återvänt från Sverige inte löper mindre risk än de från Norge. Enligt Migrationsverket behövs inget allmänt stopp för tidigare beslutade utvisningar, eftersom Sverige inte genomför verkställigheter med tvång. Enligt FARR:s källor verkställs faktiskt utvisningar till Uzbekistan med tvång och det händer att personer med utvisningsbeslut tas i förvar. Men detta bör alltså inte förekomma enligt kommentaren.

Hämta Migrationsverkets kommentar här.

orange knapp

Viktigt!

Kontakt

+468-710 02 45

info(a)farr.se

Box 391,
101 27  STOCKHOLM

Medlemssidor

Medlemssidorna är just nu stängda på grund av resursbrist. Vi hoppas kunna öppna ett nytt medlemsforum på en annan plattform.

Stöd FARR!

  

SWISH

123 327 8983

Postgiro 520890-5